Rugzakken hoofdsponsor

Eastpak ook in 2014 weer partner van de NKBV

Eind 2013 sloten de NKBV en Eastpak Nederland een overeenkomst tot verdere samenwerking voor het jaar 2014. Behalve over marketing en communicatie werden er afspraken gemaakt over het leveren van uitrusting voor het sporttechnisch kader en ledenvoordeel. Eastpak zal ook in 2014 weer prominent aanwezig zijn in bergsportend Nederland: in het voorjaar op de NKBV Bergsportdag (14 maart in Nieuwegein) met een grote lezing van testteamlid Andy Cave, in het najaar als specifiek kaderpartner op de Kaderdag en vanzelfsprekend het hele jaar door in de redactionele kolommen van en op de vertrouwde achterpagina van de Hoogtelijn. En natuurlijk ’s zomers en ’s winters op de ruggen van vele actieve NKBV-leden.
Eastpak wordt hoofdsponsor van de Nederlandse Trango Tower-expeditie 2014

Eastpak ondersteunt misschien niet zo heel veel expedities, maar zoekt wel altijd de meest aansprekende ondernemingen uit. Vorige week sloot de rugzak- en outdoorkledingspecialist een overeenkomst als hoofdsponsor van de Nederlandse Trango Tower-expeditie 2010. Bergschoenenmerk Asolo tekende als subsponsor. Nog nooit gingen Nederlandse klimmers zo�n extreme uitdaging aan: een zeer lange route (1.000 meter) met uiterst moeilijke passages vrijklimmen (7a of meer) op een hele hoge berg (6.250 meter). En dan nog zo�n ongenaakbare berg: de Trango Tower of Nameless Tower in de Karakoram ziet er met zijn kilometershoge loodrechte granietwanden van alle kanten volledig onbeklimbaar uit.

Eastpak Nederland is na de succesvolle Kilimanjaro-challenge van 2008 opnieuw een samenwerking aangegaan met de Bas van de Goor Foundation. In 2010 daagt de BvdGf in de Atlas Diabetes Challenge twaalf zeer diverse mensen met diabetes type 2 uit voor het sportieve hoogtepunt van hun leven: ze zullen in het najaar proberen de 4.167 meter hoge top van de Jbel Toubkal in het Atlasgebergte van Marokko beklimmen. Dit project, dat een behoorlijk hoeveelheid media-aandacht zal genereren, heeft als doel aan te tonen dat mensen met diabetes type 2 (nog steeds) topprestaties kunnen neerzetten.

Inschrijving Eastpak Mountain Marathon 2014 geopend

De inschrijving voor de befaamde Eastpak Mountain Marathon (LAMM), editie 2010, is vanaf nu geopend. Eastpak sponsort inmiddels al meer dan een decennium de Eastpak Mountain Marathon. De LAMM is een serieuze tweedaagse adventure race -met een overnachting in een zelf mee te dragen tentje. De editie van 2010 vindt op plaats 12 en 13 juni in een (tot kort voor de aanvang van de LAMM zeer geheime) ruige uithoek van de Schotse Hooglanden.

Op zaterdag 14 november werd halverwege de zuidwand van de Langtang Lirung, een berg van ruim zevenduizend meter in Nepal, het lichaam geborgen van de Sloveense topalpinist Tomaz Humar. Tomaz (40) was ruim een week eerder alleen op weg gegaan om een nieuwe route door deze onbeklommen wand te zoeken. De exacte toedracht van het ongeval zal wel nooit duidelijk worden, maar hij had een gebroken been en andere verwondingen en is waarschijnlijk al kort na zijn laatste telefoongesprek met de buitenwereld op maandag 10 november overleden.
Tomaz maakte sinds 1994 naam met zeer gedurfde (vaak solo-) beklimmingen van moeilijke ‘laatste problemen’ in de Himalaya, waaronder vooral de zuidwand van de Dhaulagiri opviel. In 2005 haalde hij wereldwijd de krantenkoppen met een controversiële helikopterredding uit de Rupalwand van de Nanga Parbat na een noodbivak van zes dagen. Daarna speelden zijn beklimmingen, waaronder een nieuwe soloroute door de zuidwand van de Annapurna oosttop in 2007, zich buiten het spotlicht af.
Tomaz, geliefd om zijn energieke persoonlijkheid en gevreesd om zijn overenthousiaste handdruk, was sinds jaar en dag een gewaardeerd lid van de testteams van zowel Eastpak als het zustermerk Asolo. In juni 2008 bracht hij nog een promotiebezoek aan Nederland en gaf toen een lezing voor het sporttechnisch kader van de NKBV. Plannen voor een lezing voor een groter Nederlands publiek zijn helaas niet meer realiseerbaar. We zullen Tomaz missen. Ben je geïnteresseerd in de drijfveren van deze complexe maar briljante klimmer, dan is zijn biografie door Bernadette McDonald een aanrader.
Redacteur Ernst Arbouw van Hoogtelijn interviewde Tomaz in juni 2008 tijdens de NKBV-Kaderdag in Bergschenhoek. Klik hier om het interview te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *