Gejatte collectie Frans Molenaar alweer bij elkaar

Modekoning Frans Molenaar zit niet bij de pakken neer nadat zijn collectie is gestolen

Modekoning Frans Molenaar zelf zit niet bij de pakken neer: “Héél vervelend. Maar ik heb liever dat ze mijn kleding kopiëren dan dat ze zeggen dat ík iemand heb gekopieerd.”

De Amsterdamse couturier moet er diep van zuchten: “Niet leuk. Nee, dit is geen eer, dit gaat te ver.”

Zo’n anderhalve week geleden is de complete nieuwe heren wintercollectie gestolen. Dit gebeurde uit het pan van Waalwear in Breda. Zowel Molenaar zelf als de bedrijfsleiding begrijpt niet wat er achter de ruwe inbraak zit.
Met klauwhamers is er een ruit van de winkel kapot geslagen waarbij binnen 6 minuten een kleine 100 kledingstukken is verdwenen. Na 8 minuten was de politie ter plaatste maar waren de inbrekers er al met de buit vandoor.

De monstercollectie kleding van Van Gils, die naast die van Molenaar hing, is vreemd genoeg onbeschadigd en compleet achtergelaten.

Het gaat om luxe prototypes van de nieuwe wintercollectie van Frans. De kledingmonsters waren bestemd om bestellingen te doen voor de wintercollectie voor 2008/2009, en werden alleen in het Bredase bedrijf gepresenteerd.

Een half jaar geleden werd Waalwear ook al eens getroffen door een inbraak, waarbij ook monsters van gloednieuwe kledingcollecties werden buitgemaakt. Daarna werd de beveiliging verscherpt. Dat is nu opnieuw gebeurd: er is inmiddels 24 uur per dag bewaking.

Frans Molenaar (1940, Amsterdam) presenteert over twee weken zijn 85e couture-collectie. Voor de herenlijn, die hij al meer dan 35 jaar zegt te maken, organiseert hij geen shows. Die collectie is te zien bij het Bredase bedrijf dat zijn ontwerpen produceert en in de markt zet. Waalwear, dat deel uitmaakt van de WE-groep, voert ook merken als Bad Boys, Jaguar, Van Gils, Peter van Holland en kinderkleding. Molenaar zelf denkt dat het ‘toeval is dat ze mijn kleding eruit hebben gepikt’.

Op suggesties dat de diefstal mogelijk bedoeld is om publiciteit te genereren reageert de bejaarde modekoning beledigd: ‘Nou, zeg!’ Een jaar of twaalf jaar geleden heeft hij te maken gehad met een eerdere diefstal, toen van zijn haute-couturecollectie, vanuit zijn winkel. Die partij werd, na een tip, na twee weken in Amsterdam-West teruggevonden en kon, na een beurt bij de stomerij, alsnog geshowd worden.

Olaf van der Male, verkoopdirecteur van Waalwear, ziet in de inbraak geen bedrijfsspionage namens concurrerende kledingmerken. “Je kunt de buit als collector’s items zien: luxe producten met een luxe uitstraling. Een bekend, sterk merk, de pakken kosten gauw vier- tot vijfhonderd euro in de winkel. Dat is voor de snelle handel, top-merkkleding. Voor ons is de collectie-Frans Molenaar belangrijk, wij verkopen daar heel goed op.

Intussen is, dankzij monsters die in het buitenland verspreid waren, het grootste deel van de collectie weer bij elkaar in Breda. Omdat de patronen er nog waren, kunnen alle modellen opnieuw worden geproduceerd.

Aan publiciteit had Frans Molenaar geen gebrek, weet Waalwear. “Wij hadden het liever stilgehouden, Frans Molenaar en ik waren in het buitenland. Weet je, wie zo’n pak of jas draagt, loopt wél een seizoen voor.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *